Želatína Bravčová, sušená, bloom 220 - Navážime viac - zaplatíte menej: 200g

-28%
Cena
6,22 €

Štandardná cena
8,67 €

Ušetríte
28% (2,45 €)

Kód produktu
P00085-1

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje

SKLADOM - Produkt máme dostupný na našom sklade.
ks
(11 ks na sklade)

Dehydrovaná bravčová želatína, silná - bloom 220. viac

Želatína je čistý prírodný proteín vyrobený zo živočíšnych surovín, ktoré obsahujú kolagén. Obsahuje aj ďalšie proteíny, ako sú kreatín a albumín a produkty vzniknuté ich štiepením. Okrem toho sa v želatíne nachádza malé množstvo nukleových kyselín, sacharidov a minerálnych solí. Želatína sa získava čiastočnou denaturáciou a je to vysoko hodnotná bielkovina. Obsah bielkovín je 80-90%. Želatína sa rozpúšťa vo vode a vytvára koloidný systém - sol, ktorý ľahko prechádza do gélového stavu vplyvom zvýšenia teploty.

Bravčová Želatína (bielkovina) obsahuje 18 aminokyselín, vrátane 8 z 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo a je preto potrebné ich pravidelne prijímať stravou. Aminokyseliny sú stavebnými kameňmi rôznych druhov bielkovín (proteínov).

Želatína je vyhľadávaný produkt nielen pre potravinárov, ale aj športovcov, a to vďaka svojmu obsahu bielkovín a kolagénu, ktorý pozitívne pôsobí na naše kĺby. Želatína neobsahuje žiadne konzervačné látky ani iné prísady, je bez tukov a cholesterolu.


Bravčová Želatína je dearomatizovaná: Želatína je zbavená takmer úplne vône a zápachu, je teda vhodná na rôznu potravinársku výrobu, avšak pri príprave a tuhnutí želatíny môže byť pri blízkom pričuchnutí cítiť charakteristickú bravčovú arómu. Ako alternatívu k bravčovej želatíne je možné použiť rastlinnú želatínu Agar.

Farba výsledného gélu: Číra, priehľadná.
Bloom: 220. Ide o jednoduchý ukazovateľ sily gélu. Hodnota vyjadruje želírujúcu silu želatíny. Čím je jej číslo vyššie, tým je výsledný produkt pevnejší.
Mesh (zrnitost, hrubosť): 20 mesh. Udáva zrnitost bravčovej želatíny  Štandardne sa pohybuje okolo 20-40 mesh.

Aminokyseliny: Želatína je veľmi bohatá na obsah bielkovín, ktorý sa pohybuje okolo 85%. Bielkoviny sú zložené z 18 aminokyselín dôležitých pre správnu funkčnosť tela.
pH bravčovej želatíny: cca 4 až 7

Použitie: V potravinárstve sa používa na prípravu rôznych mäsových a rybích špecialít podávaných v želé. Ako zahusťovadlo sa používa pri výrobe jogurtu a ako ochranný prostriedok pri výrobe zmrzliny a mrazených dezertov. V mäsovom priemysle sa používa na výrobu šuniek, aspikov, tlačeniek. Želatína je široko používaná. V potravinárskom priemysle slúži ako zahusťovadlo, koloidné ochranné činidlo, spojivo a pena. Používa sa na výrobu zákuskov, pudingov, želé.

Príprava želatíny: Potrebné množstvo želatíny  (viď tabuľka nižšie) vysypeme do vody a jemne zamiešame, necháme chvíľu napučať. Následne gél zahrievame vo vodnom kúpeli na teplotu cca 60-65°C, občas premiešame. Po rozpustení sa použije pripravený gél na výrobok. Následne je potrebné niekoľko hodín chladiť.

Najčastejšie chyby pri príprave želatíny:

Vysoká teplota - želatína nesmie prejsť varom, teploty max. 90°C.

Príliš rýchle miešanie, tvorba vzduchových bubliniek.

Orientačné dávkovanie pre želatínu 220 bloom na výrobu gélu z 1L vody:
Jemný krehký gél: napr. Aspikové misky - 40-50g
Stredne pevný gél: napr. Aspikové torty, bežné aspikové výrobky - 60-80g
Pevný gél: napr. Nárezové aspikové výrobky, salámy a mozaiky - 90-100g