Šedozelená šošovica, slovenská. Prečistená. Bez kúskov obilnín, kukurice, zeminy a kamienkov. Nie je potrebné preberať ju a čistiť. TOP kvalita zo Slovenska. viac
Šošovica slovenská, šedá: Tradičná pochúťka s bohatou históriou
História a pôvod
Šošovica slovenská, šedá, s charakteristickou tmavosivou farbou, je odroda šošovice pestovaná na Slovensku už od pradávna. Vďaka svojim nutričným hodnotám a všestrannému využitiu sa stala neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne.
Chuť a vzhľad
Šošovica slovenská má jemnú, orechovú chuť a mäkkú konzistenciu po uvarení. Má oválny tvar a priemer okolo 5 mm.
Zdravotná bomba
Šošovica je bohatá na bielkoviny, vlákninu, železo, draslík a kyselinu listovú. Vďaka tomuto zloženiu má viacero zdravotných benefitov, ako napríklad:
- Znižuje hladinu cholesterolu a krvného tlaku.
- Podporuje trávenie a zdravie čriev.
- Posilňuje imunitný systém.
- Má nízky glykemický index, takže je vhodná pre diabetikov.
Všestranné využitie v kuchyni
Šošovica slovenská sa používa na prípravu rôznych jedál, ako sú polievky, prívarky, ragú, šaláty a nátierky. Môže sa variť, piecť, dusiť a klíčiť.
Recepty
- Šošovicová polievka s klobásou
- Šošovicová prívarka s kyslou smotanou
- Šošovicové ragú s hubami
- Šošovicový šalát s feta syrom
- Šošovicová nátierka s pažítkou
Tipy na konzumáciu
- Šošovicu pred varením prepláchnite a namočte, najlepšie na noc.
- Šošovicu môžete variť v hrnci alebo v tlakovom hrnci.
- Dochuťte ju soľou, korením, bylinkami a cesnakom.
- Šošovicu môžete kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny, mäsa a syrov.
Šošovica slovenská, šedá, je chutná a zdravá potravina s bohatou históriou a všestranným využitím. Je to skvelý zdroj bielkovín, vlákniny a minerálnych látok, ktorá by mala mať svoje miesto v každej kuchyni.
Zloženie: Šošovica Slovenská, prečistená. Vhodná na prípravu polievok, nátierok, plniek, atď. Skladujte v suchu a v chlade. Nevystavujte priamym slnečným lúčom. Nutričné hodnoty na 100g výrobku: Energia: 325Kcal/1380kJ, Tuky 0,6g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1g, Sacharidy 54g, z toho cukry 4,1g, Vláknina 19g, Bielkoviny 26g, Soľ 0,01g.