Sušené lístky rozmarínu, nedrvené, jednodruhové korenie. viac
Použitie v kuchyni: Na prípravu ovčej a jahňacej pečienky, teľacieho mäsa, hydiny, varených rýb, paradajkových omáčok a je súčasťou aj provensálskeho korenia.
História a súčasnosť: Rozmarín je voňaný krík, dorastá až do dvojmetrovej výšky. Jeho pôvodné rozšírenie bolo v suchých miestach v blízkosti pobrežia mora. Pestuje sa aj v Anglicku, USA, Mexiku a takmer po celej strednej a východnej Európe.
Zdravotné účinky: Môže zvyšovať krvný tlak, pôsobí stimulačne, pôsobí priaznivo na psychiku, odstraňuje stres a ďalšie nervové problémy, pri nespavosti. Proti nadúvaniu, pomáha k lepšiemu tráveniu a vylučovaniu žlče a moču. Užíva sa vo forme čaju alebo éterických olejčekov.
Náš tip: Rozmarín je nie len liečivou rastlinou, ale skvelou ingredienciou k voňavému, pečenému kurčaťu!