Vlašské ORECHY Natural, lúpané polovičky, sú jedným z najobľúbenejších druhov orechov na svete. Sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. viac
Vlašské orechy sú jedným z najobľúbenejších druhov orechov na svete. Sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Výskyt vlašských orechov je pomerne rozšírený, najmä v oblasti Stredomoria a Južnej Európy, ale pestujú sa aj v iných častiach sveta. Vlašské orechy majú charakteristický tvar mozgu a silnú, drevnatú škrupinu, ktorá sa musí odstrániť, aby sa mohol dostať ku jadru. Jadro vlašského orecha má jemnú chuť a vynikajúcu výživovú hodnotu, a preto sa často používa v kuchyni, napríklad ako súčasť pečenia, dezertov, ale aj v šalátoch alebo ako samostatná pochúťka. Vlašské orechy sa tiež využívajú na výrobu oleja a ich výťažky sa používajú v kozmetike, aj medicíne.
Vlašské orechy sú plody stromu Juglans Regia (Orech kráľovský), ktorý pochádza z východnej Európy a západnej Ázie. Sú veľmi obľúbené pre svoju lahodnú chuť a využitie v rôznych druhoch kuchyne. Tieto orechy sú pokryté tvrdou, hnedou škrupinou, ktorá sa musí odstrániť pred konzumáciou.
Chuť: Vlašské orechy majú jemnú, sladkastú chuť s orechovou arómou.
História: Vlašské orechy sú známe už od staroveku a boli využívané ako potraviny aj liečivá rastlina. V Európe sa rozšírili až v stredoveku a v 16. storočí sa stali obľúbenými v Anglicku a Francúzsku. V dnešnej dobe sú pestované a konzumované po celom svete.
Pôvod: Vlašské orechy pochádzajú z východnej Európy a západnej Ázie, ale dnes sú pestované aj v iných častiach sveta, ako napríklad v Severnej Amerike.
Spôsob výroby: Vlašské orechy sa zberajú, potom sa sušia a škrupina sa odstraňuje. Následne sú orechy balené a distribuované do obchodov.
Účinky a využitie: Vlašské orechy sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu a vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín E, horčík, meď a mangán. Konzumácia vlašských orechov môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca, mozgu a zlepšiť metabolizmus. Využívajú sa v kuchyni ako prísada do pečiva, dezertov alebo sa konzumujú samostatne ako zdravá náhrada za sladkosti.
Zaujímavosti: Vlašské orechy sú nazývané aj ako "anglické orechy" alebo "perníkové orechy", pretože sa tradične používajú v anglickej kuchyni ako prísada do perníka alebo do sladkých dezertov. Okrem toho sa vlašské orechy používajú aj v medicíne a kozmetike na svoje liečivé a hydratačné vlastnosti.
Zloženie: 100% jadrá vlašských orechov. Alergén: ŠKRUPINOVÉ PLODY. Výrobok sa spracováva v továrni na spracovanie orechov. Skladujte v suchu a v chlade, pri teplote do 20°C, pri rel.vlhkosti do 70% a mimo dosahu detí. Nevystavujte priamym slnečným lúčom. Nutričné hodnoty na 100g výrobku: Energia: 654Kcal/2738kJ, Tuky 65,2g, z toho nasýtené mastné kyseliny 6,1g, Sacharidy 13,7g, z toho cukry 4,6g, Vláknina 6,7g, Bielkoviny 15,23g, Soľ 0g.
Ktoré benefity orechov sú vhodné práve pre vás?
Prakticky všetky druhy orechov sú skvelým zdrojom živín, zdravých tukov a širokého spektra vitamínov a minerálov. Mnoho ľudí sa pri výbere pýta, ktorý z nich je najzdravší. Vieme na toto vôbec odpovedať?
Žial, také jednoduché to nebude. Je to skôr individuálne podľa toho, aké vitamíny alebo minerály potrebujete momentálne doplniť, prípadne či vám chýba vláknina alebo proteín, avšak všeobecne aj pri jedle platí, že dôležitá je pestrosť.
No záver si môžete z nášho článku spraviť sami, čo je najlepšie práve pre Vás. (čítať ďalej)
OVSENÝ ŠTEDRÁK. AKO SI UPIECŤ TYČINKU PLNÚ DRVENÝCH ORIEŠKOV, SUŠENÉHO OVOCIA A MEDU?
Poznáte to. Radi by ste niečo "zďobli" ale nemalo by to byť z čokolády, nemuselo by to byť príliš sladké a hlavne nech tam nie sú žiadne zbytočné Éčka. Riešenie je jednoduchšie ako si myslíte - upečte si doma tyčinku hojnosti - ovsený štedrák. ;-) Že je to skutočne easy, vám ukážeme v našom fotorecepte.