Výberový Modrý mak, Natural, čistený. viac
Mak modrý, natural, výberový je kvalitná odroda maku známa pre svoju intenzívnu arómu, sýtu farbu a bohatú výživovú hodnotu. Mak - tieto drobné modrasté semienka sa často využívajú v tradičných i moderných receptoch, najmä v pečive, dezertoch, či slaných pokrmoch. Okrem kulinárskeho využitia sa mak oceňuje aj pre svoje zdravotné benefity vďaka vysokému obsahu zdravých tukov, minerálov a antioxidantov.
-
Úžitok: Mak modrý je cenným zdrojom esenciálnych živín ako vápnik, horčík, železo, fosfor a zdravé mastné kyseliny omega-3. Prispieva k udržaniu pevnosti kostí, podporuje zdravú činnosť srdca a prispieva k správnemu fungovaniu nervovej sústavy. Vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávenie a pomáha regulovať hladinu cholesterolu. V kozmetickom priemysle sa mak využíva ako jemný exfoliant a zložka hydratačných produktov.
-
Chuť: Výberový mak modrý má jemne orechovú, maslovú chuť s nádychom zemitosti. Pri pražení sa jeho aróma ešte viac zvýrazní a získa jemne karamelový podtón. Táto chuť sa skvele hodí do sladkých koláčov, závinov, ale aj do slaných jedál, kde dodáva jemný kontrast a textúru.
-
Pôvod: Mak modrý pochádza zo starovekého Stredomoria a Blízkeho východu, kde bol pestovaný už pred tisíckami rokov. V súčasnosti sa pestuje najmä v strednej Európe, vrátane Česka, Slovenska a Maďarska, kde je dôležitou súčasťou miestnej kuchyne a kultúrnych tradícií.
-
Výroba: Semená maku sa získavajú zo zrelých makových toboliek, ktoré sa po zbere dôkladne sušia, aby sa zachovala ich prirodzená chuť a aróma. Po usušení prechádzajú procesom čistenia a triedenia, ktorý zabezpečuje výberovú kvalitu bez prítomnosti nečistôt. Výsledkom je čistý, prírodný produkt bez pridaných látok.
-
História: Mak je jednou z najstaršie pestovaných rastlín na svete. V starovekom Egypte sa považoval za symbol plodnosti a hojnosti. Starí Rimania používali mak nielen v kuchyni, ale aj ako liečivú rastlinu. V Európe sa stal neoddeliteľnou súčasťou tradičných receptov, najmä počas sviatkov, kde symbolizoval bohatstvo a prosperitu.
-
Zaujímavosti: Vedeli ste, že makové semená obsahujú viac vápnika ako väčšina mliečnych výrobkov? To z neho robí ideálnu potravinu pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Okrem toho, mak môže obsahovať stopy prirodzene sa vyskytujúcich alkaloidov, hoci v potravinárskych odrodách sú tieto hodnoty minimálne. V mnohých kultúrach sa mak spája s rôznymi zvykmi, napríklad počas vianočných sviatkov sa verilo, že prinesie šťastie a hojnosť do domácnosti.
Zloženie: Natural mak modrý, čistený. Výrobok sa vyrába v továrni na spracovanie orechov. Skladujte v suchu a v chlade, pri teplote do 20°C, pri rel.vlhkosti do 70%. Nevystavujte priamym slnečným lúčom. Nutričné hodnoty na 100g výrobku: Energia: 113Kcal/477kJ, Tuky 42g, z toho nasýtené mastné kyseliny 4g, Sacharidy 4g, z toho cukry 0,3g, Vláknina 5,7g, Bielkoviny 20g, Soľ 0,05g

OVSENÝ ŠTEDRÁK. AKO SI UPIECŤ TYČINKU PLNÚ DRVENÝCH ORIEŠKOV, SUŠENÉHO OVOCIA A MEDU?
Poznáte to. Radi by ste niečo "zďobli" ale nemalo by to byť z čokolády, nemuselo by to byť príliš sladké a hlavne nech tam nie sú žiadne zbytočné Éčka. Riešenie je jednoduchšie ako si myslíte - upečte si doma tyčinku hojnosti - ovsený štedrák. ;-) Že je to skutočne easy, vám ukážeme v našom fotorecepte.

PREČO SÚ NAŠE KORENINY TAKÉ LACNÉ? LEBO SÚ NA VÁHU A BEZ DRAHÉHO OBALU!
Áno, zákazníkom, ktorí nakupujú koreniny v našom e-shope je to jasné už niekoľko rokov - pre vás ostatných, prinášame podrobné porovnanie, prečo je tak výhodné nakupovať koreniny v bezobalovom obchode.
V článku sa dočítate:
- akú časť z ceny balenia korenín tvorí v štandardnom obchode práve obal
- o rozdieloch v cenách základných korenín a prečo sú tie najľahšie v bežnom obchode najdrahšie
- o prehľadnom porovananí cien v zahraničnom reťazci s cenami sypaných korenín v našom e-shope
- prečo je lepšie obal z korenín opätovne naplniť v bezobalovom obchode, než kúpiť ďalšie nové balenie v bežnom obchode