Talianska populárna pikantná špagetová koreniaca zmes Aglio olio peperoncino. viac
Krajina pôvodu: Taliansko
Špagetová koreniaca zmes Aglio Olio Peperoncino je klasická, pikantná talianska koreniaca zmes, ktorá je základným prvkom špagiet aglio olio peperoncino.
- Úžitok: Táto koreniaca zmes dodáva jedlu charakteristickú taliansku chuť a arómu, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou viacerých tradičných talianskych jedál.
- Chuť: Zmes Aglio Olio Peperoncino je síce bohatá na chuť ale obsahuje len kombináciu soli, cesnaku, olivového oleja, červo drveného chilli, drvenej papriky a petržlenu, ktoré však spolu vytvárajú výraznú chuť so silnou arómou. Často sa pridávajú kúsky sušených kúskov paradajok.
- Pôvod: Táto koreniaca zmes pochádza z talianskej kuchyne a je tradične používaná na dochutenie rôznych jedál, najmä cestovinových.
- Výroba: Zmes sa vyrába zmiešaním plátkového cesnaku, olivového oleja a mletého červeného korenia, čím sa vytvorí aromatická a veľmi výrazná koreniaca zmes.
- História: Aglio Olio Peperoncino je klasickým talianskym jedlom, ktoré má hlboké korene v tradičnej talianskej kuchyni a je obľúbené pre svoju jednoduchosť a výraznú chuť.
- Zaujímavosti: Táto koreniaca zmes je neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne a je používaná na dochutenie rôznych cestovinových jedál ale aj pizze.
Zloženie: soľ (max. 25%), chilli drvené, cesnak plátky, paprika drvená, petržlen drvený.
Špagety aglio olio e peperoncino budete mať hotové o pár minút. Nie nadarmo je to jedno z najrýchlejšie pripravených pokrmov. Na druhej strane, majú nezameniteľnú, lahodnú chuť a krásnu voňu, preto sú veľmi obľúbené.
Doporučujeme však nešetriť na kvalite surovín, aby bol výsledok nad vaše očakávania.
Ingredience:
1 špagety (400 g)
200g cherry paradajok
60 ml panenského olivového oleja
2 PL pikantnej koreniacej zmesi Aglio olio peperoncino
2 PL parmezánu podľa chuti
Postup prípravy
1. Najskor dáme variť vodu na špagety, vodu osolíme až pred vložením špagiet.
2. Do hlbokej panvice nalejeme olivový olej, pridáme zmes Aglio olio peperoncino a dobre premiešame a to ešte na vypnutej platni, aby sa olej spojil s koreniacou zmesou a cesnakové plátky jemne zmäkli. Takto necháme 5 min. pôsobiť.
3. Medzitým, vložíme do vriacej vody špagety, posolíme a necháme uvariť podľa pokynov na obale.
4. Nakrájame si na kúsky cherry paradajky, jemne osolíme.
5. Zmes s olivovým olejom zahrejeme a na miernej teplote 2-3 minúty restujeme, až pokiaľ necítime intenzívnu voňu cesnaku a korenín.
6. Špagety sa práve uvarili, scedíme ich, vložíme do panvice k zohriatej zmesi korenín, 2 minúty premiešavame a opekáme. Pridáme nakrájané cherry paradajky a ešte 1 minútu premiešavame.
7. Naložíme na taniere, dochutíme syrom, čerstvými bylinkami a podobne.
Dobrú chuť.