Rady, tipy, návody a iné užitočné informácie.

V našom blogu nájdete užitočné tipy a rady ako alebo čo výhodne nakúpiť, či vyrobiť, na čom ušetriť alebo naopak, čo nerobiť, aby ste zbytočne neplýtvali. Rady zo života, rady, ktoré poväčšine vychádzajú z nas samých - čiže píšeme o tom, čo sme sami vyskúšali, overili alebo máme osobne zažité. ;-)

CHCETE VÝRAZNE UŠETRIŤ NA KORENINÁCH? VNÍMAJTE V OBCHODOCH KILOVÉ CENY NA CENOVKÁCH!
"Zober tie druhé, tie stoja len EURO!" počuť často od zákazníkov stojacich pred regálom s koreninami v super, či hypermarketoch. Jasné. Na prvý pohľad dobrá voľba - za balenie zaplatíte malú čiastku. Ale je tu jedno OBROVSKÉ ALE. Čím je v balení menej gramov produktu, stáva sa tento produkt extrémne predražený a to najmä o cenu jeho obalu.
Pozrite sa spolu s nami na niekoľko reálnych príkladov. Pokračovať...

AKO ČISTIŤ S 10% OCTOM JEDNODUCHO, EFEKTÍVNE A EŠTE AJ LACNO?
Pozrite si niekoľko našich videí, ako návod, ako využiť silu 10% octu, kyseliny citrónovej a sódy bikarbony, na znečistené a upchaté umývadlo, alebo znečistenú toaletu. Funguje to spoľahlivo, bez fémie a za pár eur.

PREČO SÚ NAŠE KORENINY TAKÉ LACNÉ? LEBO SÚ NA VÁHU A BEZ DRAHÉHO OBALU!
Áno, zákazníkom, ktorí nakupujú koreniny v našom e-shope je to jasné už niekoľko rokov - pre vás ostatných, prinášame podrobné porovnanie, prečo je tak výhodné nakupovať koreniny v bezobalovom obchode.
V článku sa dočítate:
- akú časť z ceny balenia korenín tvorí v štandardnom obchode práve obal
- o rozdieloch v cenách základných korenín a prečo sú tie najľahšie v bežnom obchode najdrahšie
- o prehľadnom porovananí cien v zahraničnom reťazci s cenami sypaných korenín v našom e-shope
- prečo je lepšie obal z korenín opätovne naplniť v bezobalovom obchode, než kúpiť ďalšie nové balenie v bežnom obchode

DOMÁCA BRAVČOVÁ HUSPENINA, VYLEPŠENÁ BRAVČOVOU ŽELATÍNOU - doprajte kĺbom druhú mladosť.
Už niekoľko rokov sme nadšenci domácej huspeniny ale posledný rok sme jej prípravu ešte viac zdokonalili. A to všetko len pre pokusy, čo nám najlepšie zachutí - a aj pomôže pri boľavých kĺboch kolien. Víťazom je jednoznačne chuť domácej huspeniny, vylepšená sušenou bravčovou želatínou. Môže sa to zdať ako "rúhanie" dávať do perfektnej huspeniny nejký prášok - ale poznáte nás - žiadna chémia, žiadne farbivá a odskúšané na sebe. ;-) To je tá najlepšia referencia. Na sebe to vyskúšame, vylepšíme a s so skúsenosťami sa podelíme. Dnes huspeninu už aj "zavárame" resp. dokážeme ju až na 4 týždne uchovať a konzumujeme ju pekne pravidelne a postupne. Skoro ako liek ;-) Začítajte sa a prípadne vyskúšajte...

Mletá paprika. Ako rozoznať tú kvalitnejšiu?
Poviete si: "Paprika - mletá ako mletá - čím tmavšia, tým lepšia." Stačí Vám tento pohľad, alebo sa v mletej paprike vyznáte? Ak pri kúpe nemáte možnosť vidieť viac druhov mletých paprík vedľa seba, spoľahnete sa len na svoj úsudok a "odporúčania" predávajúceho. Skúste sa ho ale opýtať, akú hodnotu ASTA má jeho mletá paprika. Stretnete sa pravdepodobne s nechápavým pohľadom. No ak by ste mali šťastie na odborníka, ktorý svoj produkt miluje, mali by ste tiež niečo o tej skratke vedieť, aby ste mu boli partnerom do debaty... :-)
Chcete sa dozvedieť viac...?

OVSENÝ ŠTEDRÁK. AKO SI UPIECŤ TYČINKU PLNÚ DRVENÝCH ORIEŠKOV, SUŠENÉHO OVOCIA A MEDU?
Poznáte to. Radi by ste niečo "zďobli" ale nemalo by to byť z čokolády, nemuselo by to byť príliš sladké a hlavne nech tam nie sú žiadne zbytočné Éčka. Riešenie je jednoduchšie ako si myslíte - upečte si doma tyčinku hojnosti - ovsený štedrák. ;-) Že je to skutočne easy, vám ukážeme v našom fotorecepte.

NÁVOD, AKO SA MOŽE ĽUDSTVO DO 50-70 ROKOV ZMENIŤ K LEPŠIEMU. (inšpiratívne čítanie)
Na rozlúčku so ŠPAJZKOU a mojimi takmer 10. rokmi beozobalového predaja vážených potravín, vydávam tento blogový článok k "budúcnosti ľudstva". Obsah vznikol spontánne pri inej príležitosti v 09.2024 ale dnes v Novom roku sa krásne hodí k téme zmien v živote človeka, tvorby odpadu z nakupovania a samotnej budúcnosti ľudskej civilizácie.
Položil som teda sériu otázok AI (ChatGPT) ako sa my, (rozumej ľudstvo), možeme zmeniť k lepšiemu a vymyslel som tak pre AI nižšie uvedené zadanie.
(ak sa náhodou nedočítate až do konca, prezradím vám, že ako ľudstvo, máme podľa AI až 60% pravdepodobnosť, že sa dokážeme zásadne zmeniť k lepšiemu, ak by sme postupne zaviedli a dokázali minimálne 50 rokov dodržiavať navrhované rišenia. A pravdepodobnosť sa zvýši na 80%, ak by sme to dokázali ťahať aspoň počas 2 generácii. :-) Potom by to už išlo samé... :-)
Zdá sa vám obdobie 50. rokov veľa, alebo málo? Ak máte 20 rokov, tak asi veľa ale ak máte 50, tak veru ani nie... :-) Pokračovať...

AKO JEDNODUCHO ZISTIŤ, ČI VÁS BUDE KLÍČENIE SEMIENOK BAVIŤ?
Je vám jasné, že klíčky a mikrozelenina majú dosť benefitov na to, aby ste uvažovali, že si ich skúsite vypestovať doma? Prinášame vám preto foto návod aj s inštrukciami, ako na to, bez nutnosti väčších investícii do prípravkov na klíčenie. Je dôležitejšie vyskúšať, či vás to bude baviť a ktoré semienka, resp. klíčky a mikrozelenina, vám bude chutiť. Ak vám zachutia, vždy sa môžete rozhodnúť, aké pomôcky si neskôr dokúpiť, do čoho investovať, pretože už budete mať vlastné skúsenosti a svoje individuálne potreby. Pokračovať...

ZOBUDILI SME SEMIENKA. KLÍČENIE. SILA, ENERGIA, VITALITA.
Klíčenie semienok - zdravá a pestrá strava pre váš každodenný život.
V dnešnom svete, kde je dôležité venovať pozornosť tomu, čo jeme, sa stáva stále populárnejšou alternatíva domáceho klíčenia semienok. Tento proces nie je len jednoduchý, ale je aj nabitý výživnými látkami, ktoré sú pre náš organizmus užitočné. Klíčenie semienok je nielen zdravým doplnkom do našej stravy, ale aj jednoduchým spôsobom, ako pridať do jedálnička viac krásy, pestrosti a nových chutí. Pokračovať...

AKO CHUTÍ TRESKA V MAJONÉZE SO SUŠENÝMI SLIVKAMI?
Niektoré kombinácie chutí si možno nevieme predstaviť ale keď ich vyskúšame, väčšinou sme pozitívne prekvapení. Treska so sušenými slivkami bola inšpiráciou od našej zákazníčky a už len tá predstava sladkých sušených sliviek, s kyslou treskou, zeleninou a majonézou, bola prinajmenšom zaujímavá a plná očakávaní.
Tresku v majonéze nájdete v každom chladiarenskom regále v bežných potravinách a sušené slivky patria tiež medzi tie štandardné sušené plody, takže zadovážiť si ich nie je žiadny problém. Rozhodnúť sa je potrebné, ci si ich kúpite už balené alebo na váhu a do vlastného obalu. A tak sme teda do toho šli... A vznikla ŠUŠLI TRESKA. :-) (šušené šlivky a treska)
Poradca

Ako otvoriť jednorazové koreničky a opätovne ich naplniť korením?
Máte doma jednorazové koreničky? Nekupujte vždy nové - naplňte si koreninami tie pôvodné!
Ako ich otvoriť?
Jednoducho - pozrite si naš video a nechajte sa inšpirovať!

Skúsili ste už nákup bez obalu?
Sú dve možnosti ako u nás nakúpiť bez nutnosti vytvárať plastový odpad z obalov.
Buď sa zastavíte osobne v ŠPAJZKE v Senci alebo využijete ponuku nášho e-shopu a nakúpite buď do papierových vrecúšok, do ktorých produkty štandardne balíme, alebo si vyberiete inú formu obalu - vrátane tej, z doručením vlastných obalov. Viac...