Z 240L na 50. Koľko odpadu vytvorí vaša rodina?

Ponúkam vám niekoľko praktických rád z našej kuchyne, ako jednu z možných inšpirácií, ako sa naučiť pristupovať k odpadu zodpovednejšie a ako si zjednodušiť život pri jeho triedení.
Odpad sa tvorí veľmi ľahko.
Kúpim, rozbalím, použijem a zvyšok vyhodím. Domácnosť so 4 členmi a prípadným zvieraťom, nemá problém vytvoriť za týždeň 240 l odpadu. To je jedna tá väčšia, čierna nádoba, ktorú každý štvrtok vyvezú smetiari na skládku. Áno, jedna veľká nádoba, kde sú spolu všetky druhy odpadu a po pár dňoch už nepríjemne zapácha.
Ako teda z veľkej spraviť malú?
Je to ako keď si predstavíte pokladňu s peniazmi v potravinách. Má malé priečinky a v každom sú mince rôznej hodnoty. Je tam poriadok a prehľad. A presne toto je potrebné spraviť s naším odpadom. Vytvoriť si doma "priehradky" na rôzne druhy odpadu. Dnes napĺňate jeden smetný kôš v kuchyni a ten nosíte do tej veľkej nádoby vonku. Vytvorte/kúpte si ale 3 menšie nádobky a odpad trieďte, alebo sa už pri kúpe čohokoľvek zaoberajte myšlienkou ako odpad nevytvoriť.
"Ale ja na 3 koše v kuchyni nemám priestor!" bude asi namietať väčšina z vás pri tejto predstave... No kde je vôľa - tam je cesta. V každej jednej domácnosti, aj tej najmenšej, sa dokáže vytvoriť miestečko, kde bude možné odpad triediť. Chce to len začať vnímať odpad ako niečo čo sami tvoríme a keď nás doteraz nezaujímalo čo sa s ním deje keď sa ho zbavíme, tak dnes je najvyšší čas povedať si, že sa budeme správať zodpovednejšie. Donedávna mala domácnosť jedno auto, dnes má dve aj tri. V kuchyniach nám pribudli mikrovlnky, kávovary, rôzne roboty, v skrinkách a zásuvkách máme často veci, ktoré použijeme jeden krát za rok a niekedy ani to nie... Som presvedčený, že každá jedna domácnosť nájde miesto pre 1 až 3 nádoby na triedenie odpadu.
Kto chce, hľadá možnosti. Kto nechce, bude hľadať dôvody.
Nesnažte sa urobiť všetko naraz a "dokonale". Dnes už mnohí triedime plasty, nosíme sklo do zberných nádob, papier do zberu, alebo ho odovzdávame - tieto riadky sú pre tých z vás, ktorí ešte dnes hádžete všetok odpad do jedného koša. Začnite napríklad tými plastami. Zoberte jednu starú plastovú tašku a plasty nedajte do spoločného koša, ale "popučte" ich do tej tašky a tú vhoďte do žltého kontajnera, alebo pripravte na deň zvozu plastov. Keď zvládnete plasty, plechovky, kovy a tetrapackové kartóny sú jednoduché, pretože v Senci sa dávajú do toho istého kontajnera, čiže do tej istej starej tašky čo ste dávali plasty (na seneckej skládke sa odpad potom dotrieďuje). Neznečistený papier sa tiež ľahko odkladá do nejakej krabice. S kartónmi je to trochu horšie, lebo sú rozmernejšie a aj po "spučení" zaberajú viac miesta, navyše sa papier "berie" len jeden krát do mesiaca. No je to začiatok. Tak ako sa prispôsobíme my, prispôsobia sa časom zvozy odpadu našim potrebám. Len treba začať, aby sa vedelo o tých potrebách.
Vychovávame sa navzájom - niekto chce viac - niekto menej - iný odmieta.
V domácnosti jeden "motivovaný" nespraví robotu s odpadom za všetkých. Učíme sa postupne a keď je to nutné, napomína ten "motivovaný" ostatných členov domácnosti, ak sa odpad triedi nesprávne. Áno, aj toto je často boj. Preto pomôžu drobné nápovedy, aby ostatní členovia domácnosti nemali pocit, že stále niečo robia nesprávne.
Z triedenia je potrebné spraviť zvyk a prílišným tlakom a kritizovaním sa môže dosiahnuť presný opak.
A kam s bio odpadom?
Ak sa dostanete pri svojej ceste triedenia až k tejto otázke, triedite svoj odpad už asi veľmi pedantne. Ak dokážete odľahčiť svoj smetný kôš aj o tento odpad, dosiahnete vyššie spomínanú métu z 240 l na 50 l. To je zhruba množstvo komunálneho odpadu, ktorý vyhodí bežná domácnosť za dva týždne, ak sa snaží svoj odpad triediť a zbytočne nevytvárať. A kam teda s tým bio odpadom? Ak máte doma kompostér, máte po starosti a navyše si vyprodukujte veľmi výživnú zeminu. Ak máte hnedú nádobu na bio odpad kam dávate pokosenú trávu, môžete mať jednu malú nádobku v kuchyni na šupky zo zeleniny a ovocia (nie spolu s plastom), škrupiny z vajíčok, zvyšky čaju a kávy, zvyšky izbových rastlín (nie však zvyšky z jedla a kosti) a odpad z nej potom vyneste von do hnedej nádoby na bio.
Nádobka v kuchyni má ale svoje nedostatky, lebo pri otvorení po viacerých dňoch môže zapáchať, takže ju treba častejšie vynášať von. Organický odpad je však hmotnostne najťažší, takže ak sa raz bude platiť za hmotnosť vyprodukovaného odpadu, bude to odpad číslo 1 na úsporu. Praktický bude asi vnútorný kompostér, ale na to musí domácnosť tiež dozrieť, pretože zniesť predstavu prítomnosti užitočných červov v kuchyni chce ešte asi vyšší zápal pre ekológiu a triedenie odpadu. Je to ale vývoj, ako všetko okolo nás, aj vývoj nás samých.
A nezabudnite! Ak už nejaký odpad musíte vytvoriť a idete ho vyhodiť - zamyslite sa kam s ním aby to malo zmysel a úžitok. :-)
Užívajte prítomnosť a nepokazte nezáujmom budúcnosť ďalším generáciám.