Soľ nad zlato? Vážne?

Nebudem spochybňovať dôležitosť soli v našom živote, ale keďže máme v e-shope 9 druhov solí a vyskúšali sme všetky – z osobného poznania, vedomosti faktov a za prispenia vedy môžem zodpovedne prehlásiť, že onen pán kráľ sa nemýlil: je to LEN OBYČAJNÁ SOĽ.

Fakty a poznanie detailov uprednostňujeme pred balamutením spotrebiteľa. Ak totiž spotrebiteľ chce, tak si, napríklad tú Himalájsku, soľ kúpi. Má na to svoje dôvody, a veľmi často nepotrebuje počuť viac. Spotrebiteľ vytvára dopyt a na nás je ho uspokojiť. Čo ale môžeme spraviť navyše? Ozrejmiť a sprostredkovať spotrebiteľovi fakty bez zbytočných premúdrelých slov a cudzích výrazov. Hrozí síce, že spotrebiteľ nekúpi to, čo kúpiť plánoval, ale mnohí časom tento náš prístup ocenia, a tak si budujeme vzájomnú dôveru a obojstranný úžitok. Cesta dlhá, ale zmysluplná.

Dnes teda žiadny chválospev na tú, alebo onú soľ. Dnes sú na jednej štartovacej čiare všetky spolu, pretože vo svojej podstate majú 99% zhodných – je to soľ.

80% všetkej predanej soli u nás tvorí Himalájska soľ, alebo jej ružové obdoby, tak si teda priblížme niekoľko faktov o tejto kráske. A to sa jej uprieť nedá - je zo všetkých solí najkrajšia. ? No, a teraz k tým faktom... ?

Ak by bol dnešný spotrebiteľ dôslednejší, kládol si otázky a hľadal odpovede ešte skôr ako podľahne mediálnemu ošiaľu, bez väčšej námahy by zistil, že táto ružová krásavica pochádza zo soľných baní nachádzajúcich sa „len“ 300 km od úpätia Himalájí, a že ide v podstate o územie Pakistanu, pričom ešte aj Islamabád je bližšie ako tie Himaláje. ? No ale Pakistanská soľ, alebo Ružová soľ z Islamabádu by sa asi tak dobre nepredávala... či? Na druhej strane je to pochopiteľné – je to obchod a marketing – ja len, že ako tej ružovej kráske prischli tie Himaláje...

Pôvod sme si teda objasnili, a teraz si dajme pár faktov k tej užitočnosti. O Himalájskej soli a jej zdraviu prospešných účinkoch sa dajú nájsť desiatky stránok, ktoré jej vlastnosti ospevujú. Nájdete info o prvkoch a mineráloch, ktoré soľ obsahuje a ktoré sú dôležité pre ľudské telo. Z väčšej časti je to naozaj pravda. Pravdou je však aj to, že toho užitočného pre ľudské telo je v tej soli tak „piďavé“ množstvo, že by sme ju museli jesť po lyžičkách, aby sme si „doplnili“ tie potrebné užitočnosti v nejakom rozumnom množstve. Ochutnali sme všetky naše soli, ale predsa nám stačilo zrniečko - dve a sme totálne „presolení“. Tak aké dopĺňanie chýbajúcich látok? Čoho je „pidi“, toho musíme prijať na kilá, aby to malo želaný efekt. A to už sa prieči so zdravým rozumom, jesť soľ na kilá...

A teraz tá odvrátenejšia strana spomínaných stopových prvkov. Keďže soľ je prírodný produkt, obsahuje okrem užitočných prvkov aj tie menej užitočné. Tie sa však nikde až tak veľmi nespomínajú... Ale žiadny strach. Opäť ide o zanedbateľné, a teda „pidi“ množstvá olova, či arzénu – rovnako ako sú tam tie zanedbateľné množstvá napríklad horčíka.

A to všetko znamená, že pri bežnej spotrebe ani neublíži, ani zásadne nepomôže – pretože je to len soľ. O nejakých zázračných vlastnostiach, vplyve na detoxikáciu organizmu, vyrovnávaní kyslosti v organizme, úprave PH kože až po omladzovanie – to už sú naozaj len „bláboly“ a ničím relevantným nepotvrdené informácie. Žiaľ, dnes tento typ informácií prevláda a sme v snahe im uveriť len preto, že „100 krát opakovaná lož sa stáva pravdou“. Toto je žiaľ akýsi príznak dnešnej doby...

Aby tento článok mal aj nejaký pozitívny záver, nášmu prezentovaniu vlastný – lebo o to vlastne ide – opäť treba dať najmä na zdravý sedliacky úsudok. Dnes máme možnosť výberu – tak si vyberajme. Spoľahnime sa na svoje pocity a ochutnávajme. Toto by malo byť dôležité – poznať ako veci chutia mne a nie ako iní o nich básnia.

A sme pri záverečnom rozuzlení. Každá z týchto solí je naozaj jedinečná a svojou podstatou úžasná, pretože ich chuť nie je rovnaká. ? To 1% odlišnosti ich rozdeľuje a odzrkadľuje sa to práve na ich mierne odlišnej chuti. A o tom to všetko je. Naučme sa prijímať informácie tak, aby sme si dokázali vytvoriť vlastný priestor pre vlastné zistenia a vlastné skúsenosti. Neuspokojme sa s tým, že niekde niečo prečítame a pozdieľame už tisíckrát zdieľané. Zachovajme si trochu zdravej nedôverčivosti a klaďme si otázky, na ktoré budeme chcieť poznať odpovede. Z malého zrnka pochybnosti sa môže stať zárodok odmietnutia, pretože zistíme, že veľká časť informácií je len nafúknutá, prikrášlená bublina, ktorá rastie s počtom kliknutí. Tak nám ostane priestor na úvahu, čo vlastne potrebujeme – v tomto prípade SOĽ. Soľ, lebo z 99% chcem niečo posoliť. A len ak sa mi ružová hodí do kuchyne lebo ladí s farbou tanierov, alebo do kúpeľa lebo ružový som ešte nemal – no tak si tú Himalájsku kúpim. Pre tie bežné činnosti ako posoliť niečo, stačí aj morská, alebo bežná jodizovaná.

A keď sa naposledy zamyslíte, že sa vlastne stravujeme poväčšine v práci, v školách, v reštauráciách, vývarovniach a nemáme často ani tušenie čím tam solia – príde vám to všetko ako zbytočná strata času a peňazí – veď potrebujeme len niečo trochu posoliť. ?

No ak radi skúšate nové a neokukané, a osloví vás napríklad soľ s pridaním medvedieho cesnaku, citrónu, kurkumy, alebo dokonca údená soľ - nech sa vám páči - stránky nášho e-shopu sú vám k dispozícií. 

Odporúčané produkty4