Nechávate po grilovaní uhlie bez úžitku dohorieť? Využite ho ešte raz!
Ak grilujete mäso, zeleninu alebo ryby - potrebujete zdroj energie. Ak používate drevené uhlie či grilovacie brikety, máme pre vás foto návod, ako radikálne ušetriť ich spotrebu. Nápad vznikol pozorovaním dohorievajúcej pahreby a urýchlenej potreby odložiť gril pred dažďom. Vzniklo z toho pravidlo - tradícia ako ukončiť jednu grilovačku a ako začať tú ďalšiu. :-) ZERO WASTE! :-)
Grilovačka začína prípravou potravín na grilovanie a prípravou pahreby, nad ktorou budete tie dobroty grilovať.
A hneď v nasledujúcej vete musíme prezradiť pointu. Pri predchádzajúcej grilovačke sme nespotrebované, nezhorené uhlie obliali vodou s cieľom opätovne ho použiť znovu pri ďalšej grilovačke. Super sa to podarilo a odvtedy to už robíme takto vždy - asi niečo tušia aj v reťazci, kam chodíme nakupovať drevené uhlie. Určite si všimli, že na uhlie už nechodíme tak často. :-) Pre nás to znamená, že uhlia na grilovanie minieme zásadne menej, pretože s ním takto šetríme.
A teraz si pozrite foto príbeh, ako môžete ušetriť tiež. Aj s popisom ako na to. A trochu detailnejšie - máme tiež pre vás pár vychytávok, ako si grilovačku ešte viac užiť aj z pozície za grilom, nielen spoza plného stola. :-)
Toto je dohárajúca pahreba grilovacích brikiet tesne po grilovaní z minulého týždňa. Štandardne by dohorela bez úžitku a brikety by sa premenili na teplo unikajúce do okolia a ostal by z nich iba popol.
Krátke video o hasení brikiet vodou.
Takto vyzerali brikety tesne po obliatí.
A takto vyzerali brikety o pár dní, keď vyschli.
No a prišiel deň ďalšej grilovačky a brikety z tej poslednej mohli byť opätovne použité. Tie pôvodné, menšie, ktoré ste ušetrili z predchádzajúcej grilovačky, doplníte niekoľkými novými briketami a týmto krokom zásadne ušetríte brikety ako spotrebný materiál. Pôvodné brikety majú po vysušení rovnakú výhrevnosť ako tie nové. Avšak ťažšie vidno, v akom rozsahu už horia, keďže sú šedé. Chce to len trochu cviku. Po pár grilovaniach akoby ste to robili odjakživa... :-)
Na samotné podpálenie najradšej používame nepotrebné obaly od vajíčok a trochu drevených triesok. Obaly od vajíčok majú výbornú schopnosť vytvoriť vysokú teplotu v kombinácii s prúdom vzduchu - viď naša vychytávka na fotke nižšie. :-)
Natrhané obaly od vajíčok s drevenými trieskami dajte v pohode na brikety - teplo, ktoré následne vytvoríte, brikety podpáli na celej ploche.
A tu je sľúbená vychytávka - obyčajná veľkoobjemová pumpa, ktorou bežne nafukujete nafukovačku či nafukovaciu posteľ. Na hadici je však nástavec s najmenším otvorom a ten keď namierite na pahrebu, na 2-3 potiahnutia pumpou zo vzdialenosti 40 cm sa vysokým tlakom vzduchu pahreba úplne rozžeraví. Ako veľmi a ako rýchlo môžete vidieť v nasledujúcom videu.
Výhodou takejto pumpy je okamžitá pripravenosť, veľký objem vzduchu a perfektný tlak - všetko sú to potrebné veličiny, aby sa pahreba rozhorela a rozžeravila za veľmi krátky čas. Ale pozor, teplota stúpa taktiež veľmi rýchlo a 30-40 cm od pahreby je neznesiteľne horúco. Takmer sa nám "uškvaril" objektív telefónu.
Potom stačí brikety už len 2x poprehadzovať, trochu ich pootáčať a opäť rozfúkať pumpou, aby sa zapálili z každej strany a môžeme začať grilovať. 4 minútky a máte gril rozpálený. My používame na všetko grilovanie taký jednoduchý uzatvárací rošt, ktorý sa používa najmä na ryby - z jednoduchého dôvodu - je to praktické a ako celok sa to ľahšie a častejšie obracia a tak sa znižuje šanca, že sa niečo pripáli. Naozaj užitočný nástroj.
Takto to potom u nás vyzerá, keď sa naloží na grilovanie. Naozaj výborné, praktické otáčanie a dlhá, masívna rukoväť.
A finále - môže sa servírovať. Trošku vám pošteklíme aj chuťové poháriky, aby ste mali nejakú inšpiráciu... :-) Zemiačiky na fotke sú predvarené a potom trochu oleja a amerického korenia a len tak jemne osmahnúť. Pecka.
No a to, čo sme vám ukázali na začiatku, sa v podstate opakuje. Akonáhle dogrilujete, zvyšné brikety polejte vodou a nechajte vysušiť na ďalšie použitie. Pre tých z vás, ktorí majú novšie grily, bude možno užitočnejšie brikety povyberať a každú namočiť do vody - pretože opakovaným polievaním horúceho plechu konštrukcie grilu sa pravdepodobne urýchli korodovanie plechu, ale tieto lacnejšie grily vydržia tak či tak len zo 5-6 rokov. Náš má 7 a pár opráv má už za sebou.
Keď si ale uvážite fakt, že týmto spôsobom dokážete spotrebu uhlia znížiť možno aj o polovicu, ak ste doteraz používali veľa uhlia či brikiet na celej ploche grilu, tak vám zostane viac prostriedkov na to, čo ugrilujete alebo skrátka len neminiete. Čo je doma - to sa počíta. :-)
A to je koniec príbehu o bezodpadovom využití grilovacích brikiet či dreveného uhlia. Brikety sú poliate a môžu schnúť - ďalší víkend budeme opäť grilovať a minieme na to len zo 6-8 nových brikiet. Toto leto teda neminieme viac ako 1 vrecko grilovacích brikiet a to grilujeme takmer každý týždeň a po minulé roky sme s prehľadom spálili 3 vrecká. Je však pravda, že už ani nezjeme toho až tak veľa - ale viditeľná úspora a také to naše bezodpadové - to musí byť - a to, že sa to dá, to nás vždy poteší. :-)
Ak sme vám náhodou spravili chuť aj na grilovanie a nejaké tie koreniny by vám mohli chýbať, nakúpte ich v našom e-shope s predstihom.
Pozrite na kategóriu korenín. Máme tam cez 120 druhov korenín a koreninových zmesí - je z čoho vyberať.
Najpredávanejšie je napríklad Grilovacie korenie s Medvedím cesnakom.
Dobrú chuť! :-)