Bazový sirup s trstinovým cukrom z varného hrnca
Najskôr nazbierajte kvet bazy. Nenechajte sa zlákať tou bazou popri cestách a pri zbere skontrolujte kvalitu bazy na južnej strane kríku, v porovnaní s bazou na severnej a západnej strane. Pocitovo si myslíme, že kvety z tej zatienenej strany sú "plnšie" a "šťavnatejšie" a tie na južnej sú viac otvorené a je na nich viac peľu. My sme ich teda kombinovali a neriešili sme počet - čím viac sa vám do hrnca zmestí, tým je chuť bazy v sirupe výraznejšia. Na 5L vody sme nazbierali cez 100ks stredne veľkých súkvetí (cca ako dlaň). Kvety odtrhnite tak, aby stopka nebola príliš dlhá - pri lúhovaní môže ovplyvniť výslednú chuť sirupu a môže byť cítiť mierne trpkú príchuť.
My sme tentokrát vyskúšali sirup pripraviť vo varnom hrnci a vyzeralo to teda takto:
Na 5L vody budete potrebovať:
- cca 100ks kvetov bazy (množstvo prispôsobte tomu, aby boli všetky pri lúhovaní ponorené vo vode)
- cca 3kg trstinového cukru Demerara
- cca 3PL kyseliny citrónovej
- cca 3ks vačších citrónov
- ak máte radi kombináciu bazy a škorice, môžete do lúhovania pridať 1PL extra jemne mletej škorice
- ak máte radi kombináciu bazy a zázvoru, môžete do lúhovania pridať 1PL extra jemne mletého zázvoru
Vodu prevaríte a necháte vychladnúť na 30-40°C. Ak použijete varný hrniec ako my, je to jednoduché - občasným potočením termostatu počujete cvaknúť spínač a vidíte, pri akej teplote cvakne, taká je momentálne teplota vody v hrnci.
Prevarenú vodu prelejete do najväčšieho hrnca, aký máte - je potrebné ho dôkladne umyť - každá organická nečistota (najmä omrvinky) môže spôsobiť neskôr splesnivenie sirupu.
Do vody odšťavte 1 citrón a zvyšným citrónom dôkladne poumývajte šupku, nakrájajte ich na tenké plátky a vložte do prevarenej vody. Hrniec naplňte kvetmi bazy tak, aby boli všetky vo vode. Ak máte možnosť, z pokrievky odskrutkujte držiak, dierku prelepte kúskom pásky a hrniec prikryte opakom pokrievky (oblým do vody) - tým sa zaručene všetky kvety dostanú pod vodu a lúhovanie bude 100% efektívne.
Prikrytý hrniec takto dajte na 24h do chladničky. Pokrievku zbytočne neodkrývať - pozor na organické nečistoty.
Na druhý deň zmes precedíme cez sitko a ak máte gázu, môžete kvety jemne "vyžmýkať", ale naozaj jemne, aby ste zbytočne nevytlačili vodu aj zo stoniek.
Nastavíte teplotu na 80°C a dáte hriať.
Pridáte trstinový cukor a jemne miešate, aby sa nevytvorila zbytočná pena.
Pridáte kyselinu citrónovú a opäť zamiešate. Snažte sa v tomto kroku miešaním rozpustiť všetok cukor aj kyselinu citrónovú a miešajte pomaly, aby sa nevytvárala pena. Ak sa vytvorí, je dobré ju lyžicou pozbierať a odstrániť.
Dôkladne horúcou vodou so saponátom umyjete fľaše, do ktorých chcete sirup naplniť. Najlepšie sú tie so závitovým viečkom. Tie treba taktiež dôkladne umyť. Všetko dôkladne opláchnete, opäť v horúcej vode a ešte pokiaľ sú fľaše horúce, naplníte ich cez výpustný otvor varného hrnca horúcim sirupom. Ak použijete bežný hrniec a naberačku, pozor aj na čistotu naberačky. Aj malá "zaschnutá" nečistota po nepozornom umytí sa pri nalievaní horúceho sirupu môže oddeliť od naberačky a všetok sirup vám splesnivie - z vlastnej skúsenosti :-( .
Pozor, nalievame až takmer po okraj a pozor na popáleniny. Fľaše pevne uzavrite viečkom. Sirup počas chladnutia zmenší objem a hladina klesne. Tým sa vytvorí vo fľaši podtlak a viečka budú počas chladnutia charakteristicky "pukať". To isté puknutie budete počuť opäť pri otvorení fľaše - to bude dôkaz kvalitného uzavretia.
A je to! Hotovo. Fľaše necháme vychladnúť, poprípade si ich naaranžujeme a odfotíme, aby sme sa pochválili svojim dielom priateľom. :-)
Ak sa vám článok o bazovom sirupe na našom blogu páčil, prečítajte si tiež napríklad: Ako vylepšiť sáčkovú polievku. :-)