AKO JEDNODUCHO ZISTIŤ, ČI VÁS BUDE KLÍČENIE SEMIENOK BAVIŤ?

Je vám jasné, že klíčky a mikrozelenina majú dosť benefitov na to, aby ste uvažovali, že si ich tiež skúsite vypestovať? Prinášame vám preto foto návod aj s inštrukciami, ako na to, bez nutnosti väčších investícii do prípravkov na klíčenie. Je dôležitejšie vyskúšať si, či vás to bude baviť a ktoré semienka, resp. klíčky a mikrozelenina vám bude chutiť. Ak vám zachutia, vždy sa môžete rozhodnúť, aké pomôcky si neskôr dokúpiť, do čoho investovať, pretože už budete mať vlastné skúsenosti a svoje individuálne potreby.

V prvom rade si vysvetlime, kedy hovoríme o mikrozelenine a kedy o klíčkoch a ktorý proces klíčenia si čo vyžaduje. 

Mikrozeleninou označujeme malé rastlinky, ktoré vyklíčili zo semienok, uložených na, alebo vo vlhkom podklade. Mikrozeleninu konzumujeme zväčša zastrihávaním stoniek aj s lístočkami a používame ich do rôznych jedál, či už na spestrenie chuti, dekoráciu alebo obe súčasne.

Klíčkami označujeme klíčiace semienka, ktoré klíčia v nádobe na to určenej. Nádoba má sitko alebo minimálne viečko s malými otvormi a semienka sa zvlhčujú preplachovaním vodou. Klíčky na rozdiel od mikrozeleniny rastú v nádobe "chaoticky" práve z dôvodu opakovaných preplachovaní vodou. Na chuti a kvalite im to však neuberá.

Pestovanie klíčkov je menej náročné ale potrebujete ihneď vhodnú nádobu - s improvizáciou hrozia plesne. Semienka sa najskôr na 6-8 hodín nechajú v nádobe namočené a potom ich len niekoľko krát za deň prepláchnete a o 3-6 dní môžete konzumovať.

Mikrozelenina je opticky kajšia a je fotogenická. ;-) O 3-5 dní máte doma krásnu mini záhradku a pestovanie dáva viac možností na rozmanitosť, na relatívne malej ploche. Starostlivost je o niečo náročnejšia ako pri klíčení v pohári ale spomínané "krásno" sa vám za to odvďačí.

Preto sme si pre vás pripravili foto serial zachytávajúci klíčenie a rast rôznych druhov semienok.

Čo teda budete potrebovať na klíčenie mikrozeleniny?

Akúkoľvej misku s nízkymi okrajmi ale s rovným dnom, jednoduché hygienické vreckovky, bez aróm a farbív a 0,5L plastovú fľašu (bez Z označenia), z ktorej si pripravíte mikrokrhličku. ;-) Jediný váš náklad je teda kúpa 1balenia vreckoviek, čo je cca 0,30€. A samozrejme semienka na klíčenie

Deň 0 - popoludnie. Na misku poukladáte vrstvu z hygienických vreckoviek - v našej ukážke v miske rozmeru 40x13cm sú použité 4ks vreckoviek. Vreckovky dajte až ku okrajom misky tak, aby sa vytvorila vanička - schnúce okraje vreckoviek vám budú signalizovať prípadný nedostatok vody.  Vreckovky pokropíte tak, aby boli dostatočne mokré ale aby voda viditeľne nestála nad úrovňou vreckoviek. Na mokré vreckovky rovnomerne nasypte zakúpené semienka. Nie však veľmi husto - tento nesprávny príklad vidno napr. pri semienkach Alfafla a Rukole (na miske vľavo). Semienka klíčením zväčšia svoj objem a preto potrebujú na rast svoj životný priestor.

Ku kropeniu si zo spomenutej 0,5L fľaše vyrobte mikrokrhličku spôsobom, že niekoľko krát prepichnete plastový vrchnák so špendlíkom, ihlou alebo tenkým klincom. Potrebujete, aby ste mali pripravenú a odstátu vodu a zároveň dokázali polievať jemným prúdom, aby ste semienka, najmä počas prvých dní nevyfŕkali z misky von. ;-)

Deň 1. Každé ráno (aj večer) semienka polejeme - zatiaľ však nevidno žiadne zmeny. Večer opäť skontrolujeme, či sa už niečo vo vašej mikrozáhradke deje. Na našej vzorke (foto večer) vidíme, že najrýchlejšie "prebudené" je semienko Žeruchy. Stačilo jej cca 26 hodín na vlhkom podklade a už klíči. Semienka jemne polejeme, opäť nie tak, aby voda stála nad vreckovkami. Polievame teda 2x denne, vždy ráno a poobede, resp. večer.

Deň 2 - foto večer. Poliať opäť ráno aj večer. Vidno už aktivitu na viacerých semienkach, v ďalších dňoch sa ukáže, ktoré sú ako rýchle a životaschopné.

Deň 3 - foto večer. Polievanie už máme systémové - vždy ráno a večer. Zobudili sa už všetky semienka ale Ďatelina na pravej strane je rastom výrazne popredu. Naopak Alfafla na ľavej strane je pravdepodobne ovplyvnená chladom z okna a vidno, že polovica jej semienok napreduje lepšie, ako zvyšok.

Na klíčenie semienok je vhodných cca 20°C a pod otváravým oknom rozdiel 1-2°C môže ovplyvniť klíčivosť aj samotný rast mikrozeleniny. Semienka sme posunuli o 20cm doprava a uvidíme či to pomôže. ( s odstupom času: pomohlo ;-))

Deň 4. Už sa naše dielko začína podobať na malý záhon v záhradke. :-) Rastliky majú cca 1-3cm a počas dňa sa viditeľne "ťahajú" za svetlom v okne. Nepotrebujú byť vyslovene na slnku ale fotosyntéza je motorom ich rastu, tak logicky hľadajú zdroj energie. Pri troche predstavivosti máte "život" ako na dlani. Zo suchého, drobného semienka, na 3 centimetrovú rastlinku, za niekoľko desiatok hodín. Úžasné, nie? ;-)

Deň 5. Foto opäť večer. Polievanie stále rovnako, ráno a večer, množstvo použitej vody ale mierne stúpa. V tomto našom prípade sme práve minuli 0,5L fľašu vody. Vidíme už aj väčšie rozdiely medzi rastom semienok. Červená kapusta výraznejšie zaostáva a pri Senovke sa zdá, že jej viac prospieva klíčenie v pohári, nakoľko jej rast nie je vzpriamený ako pri ostatných semienkach. Keď si v tejto fáze skúsite privoňať k rastlinkám, cítite už vôňu každého z nich. Reďkovku a Rukolu rozoznáte najľahšie. Pri Reďkovke je ale dobré spomenúť, že jej jemné korienky môžu navodiť dojem, že vám semienka splesniveli - ale omyl - semienka nevyhadzujte, tak klíči Reďkovka. Proces plesne by sprevádzal zápach, ten by vám signalizoval, že niečo nie je ok.

Deň 6. Žerucha sa nám krásne "vytiahla" a rozvinula, Ďateliny začínajú "zhadzovať" z lístkov zvyšky semienok. Blíži sa čas zberania úrody. Už zajtra na deň 7.

Deň 7. Je to tu! Zber úrody. Keďže Reďkovka a Žerucha sú najväčšie, tak si dnes pochutnáme práve na nich. Spravíme si na večeru jednoduché obložené chlebíky s chrenovou pomazánkou, šunkou, paprikou, uhorkou a ... kopcom obložíme s klíčenou mikrozeleninou. Mňam! Je to rýchle, chutné a samá voňavá, chrumkavá zelenina.

Zastrihávanie mikrozeleniny praktizujeme úplne jednoducho. Troma prstami chytime zväzok klíčkov, zospodu odstrihneme a vložime do pripravenej dózičky, či tanierika. Odstrihneme len toľko, koľko skonzumujeme. Mikrozelenina sa dá síce skladovať v chladničke, ale čerstvá je najlepšia. Na druhej strane - čím sú výhonky väčšie a staršie, ich chuť sa môže postupne meniť.

A spomínaný obložený chlebík. Skoro nezostalo na odfotenie...

A aký je teda záver z nášho foto príbehu z klíčenia semienok?

Výhody domáceho klíčenia mikrozeleniny sú zrejmé: mikrozelenina je krásna, chutná aj zdravá. Investujete síce pár minút denne svojho času na polievanie a prípravu na začiatku, ale osobne si myslím, že výsledok naozaj stojí za to.

Ak sa vám náš príbeh páčil, zdieľajte ho na sociálnych sieťach. Ak chcete klíčenie vyskúšať, zastavte sa u nás v ŠPAJZKE - poradíme, pomôžeme. Alebo kliknite na našu kategóriu SEMIENKA NA KLÍČENIE a rovno si semienka a prípadne doplnky nakúpte.

ZJEDNODUŠENÁ CESTA...

Pre tých z vás, ktorí preferujete veci hotové zájdite v sobotu doobeda na tržnicu v Senci (vedľa pešej zóny) a kúpte si hotové klíčky od JURAJA. ;-)

Pozn.: Fotoseriál klíčenia v pohári sa pripravuje, uverejníme čoskoro...