2 PODMIENKY PRE PRÍPRAVU SUPERHUSPENINY.

Naučil som sa uvariť perfektnú huspeninu. Celý príbeh začal boľavým kolenom. Nemohol som ho zaťažiť, ani si naň kľaknúť. Doktor sa na môj RTG snímok len krátko pozrel a bez veľkej debaty odporučil operáciu - vraj mám silno poškodenú chrupavku a stav je nezvratiteľný. Priznám sa, som zástancom diskusie a vysvetlení, otvorený návrhu možností - lebo vždy sú aspoň dve. Mohol som ísť za ďalším dokrorom ale zažitá skúsenosť ma odradila a keďže bolesť som vyhodnotli ako 3 z 10, rozhodol som sa vyskúšať pár doporučených prírodných produktov a dať šancu tejto ceste. Počas 6-7 mesiacov som vyskúšal viacero produktov na báze kolagénu a iných podporných prvkov, vrátane konopnej masti ale bez výrazného a dlhodobejšieho zníženia bolesti, či zlepšenia ohybnosti. Zdalo sa, že doktor možno nakoniec mal aj pravdu... Ale.

Ale potom sa ma známy spýtal "Huspeninu si už skúsil?" Nebol som bohvieaký uznávač tohoto pokrmu, príležitostne som si dal ale intuitívne som cítil, že toto bude posledná možnosť.

Svoju prvú huspeninu som varil v lete. Chyba. Nebola zlá, ale po skúsenostiach z ďalších 6 mesiacov kuchtenia, som skrátka vtedy urobil množstvo chýb.

Superhuspenina potrebuje najmä 2 veci: A) dlhé a pomalé varenie viac ako 12-14 hodín, B) po naporcovaní čo najrýchlešie a najprudšie schladiť. Sám, na svojich výtvoroch som pochopil, že najmä tieto 2 veci zabezpečia potrebnú konzistenciu huspeniny a dlhú dobu spotreby.

Ako teda na superhuspeninu po mojom? :-)

Na cca 6-7L hrniec dávam 1,5 - 1,7kg bravčového kolena a 2ks bravčových nožičiek. Z kolena oddelim kožu aj s tukum a pokrájam na menšie kúsky. Aj toto sa ukázalo ako prospešné, pretože čím má koža viac styčných plôch s vriacou vodou, tým kvalitnejšia a hustejšia huspenina je. Nôžky sa zbavujú kože ťažko, tak tie len pozdĺžne a priečne narežem.

Všetko vložím do hrnca a zalejem vodou tak, aby bolo mäso pod vodou.

Dám zovrieť, ale nemalo by dôjsť k silnému varu, je potrebné teplotu znížiť skôr ako bude voda "prebublávať". Sitkom pozbieram prípadné zrazeniny, vodu osolím, vložim bobkový list, polievkovú lyžicu hovädzieho vývaru bez glutamanu, zo 10 ks nového korenia,10ks čierneho korenia a len za lyžicu vegy bez glutamanu. Zeleninu nie, tú vložím až 1-1,5h pred záverom.

Začínam variť tak okolo 18,00 po znížení teploty to udržujem a striedam na 1 a 2 stupni, po hodinke kontrolujem a jemne obraciam. Okolo 24:00 nastavím na 1 stupeň, skontrolujem okolie varnej platne a idem spať.

Ráno o 6:00 štandardne robím deťom raňajky a desiatu do školy, ale tento krat si privstanem o 5:00 aby som očistil zeleninu (mrkvu, petrzlen a cibuľu). Nekrájam ju na koliečka aby sa s tým po uvarení lepšie manipulovalo a nemusel som to v huspenine "loviť". Cibuľu na taniere ani nedávam ale na chuť huspeniny má dobrý vplyv a zjemní aj chuť.

 Porcovať začinam okolo 6:30 s tým, že huspeninu nevypnem aby voda bola stále vriaca. Pri mojich prvých huspeninách som v tomto kroku zberal papierovou utierkou masť na povrchu vody, lebo mi vadila keď potom stuhla na tanieri - ALE zistil som, že ak masť pokryje celú hladinu v miske a tú hermeticky uzavriem, masť chráni huspeninu pre pokazením. Na druhej strane dnes, keď prechadzam na servírovanie do sklených nádob z viečkom, opäť tú masť zbieram, pretože v sklenenej nádobe s viečom sa huspenina tvári ako konzerva aj s charakteristickým "piuknutím" viečka. (o tom viac nabudúce)

Čiže, vyberiem z hrnca zvyšok koží, kosti, príp sitkom vylovím nepotrebné. Vytiahnem mrkvu a petržlen, nakrájam na kolieska a vložím do misiek. Vyberiem najkrajšie kúsky mäsa, pokrájam a tiež vložím do misiek. 

Toto všetko v rýchlom slede, aby veci v miskách veľmi nevychladli.

Zoberiem sitko a vriacou tekutinou z hrnca, pozalievam misky.

Nasadím na misky vrchnáky, najlepšie aby 100% tesnili a vsetky misky vynesiem von a položím na najchladnejšie miesto - betónovú dlažbu terasy, či chodníka a tam ich nechám viac ako hodinu, niekedy tam je, až kým sa nevrátim z práce. Zámerne si na prípravu vyberiem najchladnejší deň podľa predpovede počasia a teda vačšinou je pod nulou. Toto rýchle schladenie sa ukázalo ako kľúčové a huspenina mi vydrží v chladničke, v bežných zatvorených miskách z plastu 3-4 týždne. 

Huspeninu potom jem minimálne 3X do týždňa, s 1 až 2 dňami prestávky. 

Po niekoľkých mesiacoch takéhoto huspeninovania (každý druhý mesiac) vidím na sebe reálne zlepšenie. Bolesť ustúpila a ozve sa len niekedy, väčšinou pri chôdzi po a zo schodov, kľačať na kolene môžem bez obmedzenia - tu cítim najvačší progres.

V lete, čiže po viac ako roku od prvého RTG snímku, plánujem ísť na novú kontrolu a rovnakým doktorom - som zvedavý na výsledok. Nepripisujem huspenine nejaké špeciálne vlastnosti, ani si nemyslím, že má schopnosť "opraviť" poškodenú chrupavku, ale pocity, ktoré mám sú pozitívne a je len potrebné potvrdiť to vedou a meraním.

A ešte jeden dovetok... Pri bolesti kolien je dôležité, či máte nadváhu a aká je veľká. Zníženie hmotnosti je prospešné pre viaceré telesné funkcie - pre mňa bola motiváciiou schudnúť práve táto moja huspeninová cesta. Verím totiž, že ak svoje spraví huspenina, tú trochu naviac, musím spraviť aj ja. ;-)

Odporúčané produkty4